IBP in de jaarcyclus en het jaarverslag

Informatiebeveiliging en privacy heeft structureel aandacht nodig. Alleen dan behoud je de regie over het thema. Als schoolbestuur moet je een paragraaf over informatiebeveiliging en privacy (IBP) opnemen in het jaarverslag. Door IBP daarnaast structureel op te nemen in de bredere beleids- en planningscyclus, zorg je er ook voor dat digitale veiligheid op de bestuurlijke agenda staat.

Jaarcyclus

Door informatiebeveiliging en privacy op te nemen in het beleid en de planning van de organisatie, zoals in het jaarplan, de begroting en het jaarverslag, krijgt het onderwerp aandacht op alle niveaus: operationeel, tactisch en strategisch. De handreiking ‘Sturen op digitale veiligheid’ van de PO-Raad en VO-Raad helpt je hierbij. Per fase in de jaarcyclus krijg je uitleg over de belangrijkste stappen, wie erbij betrokken moet worden en waar je ondersteuningsaanbod vindt.

Download de handreiking Sturen op digitale veiligheid

PCDA-cyclus

Je bent nooit klaar met informatiebeveiliging en privacy. Ook niet als je aan alle normen voldoet. IBP verdient continu aandacht. Daarom is het handig om bij het werken aan digitale veiligheid gebruik te maken van de PDCA-cyclus: Plan-Do-Check-Act. Zo kun je taken slim plannen, acties goed uitvoeren, digitale risico’s beter onder controle houden en bewust en doordacht beslissingen nemen. PDCA-cycli kunnen onderdelen zijn van de jaarcylus van je organisatie.

Jaarverslag 

Schoolbesturen in het primair en voortgezet onderwijs moeten vanaf het jaarverslag over 2024 expliciet aandacht besteden aan informatiebeveiliging en privacy. De onderwijsraden bieden handreikingen aan om je hierbij te helpen.  

Download de handreiking bestuursverslag PO-Raad
Download de  handreiking bestuursverslag VO-raad  

Afdrukken

Op deze pagina